وظیفه ما و دولتمردان تامین بهترین نهادههای کشاورزی برای بیش از 4 میلیون کشاورز است
وظیفه ما و دولتمردان بر این است که بهترین نهادههای کشاورزی را در اختیار آنان قرار بدهیم. کشاورزانی که با دریافت ارز، اولویت یک برای آفتکشها و ارز آزاد برای بذر و ارز اولویت یک برای قسمتی از کودهای دولتی و ارز نیما برای مابقی کودها نهاده های خود را تامین میکنند.
سیدمهدی حسینی یزدی رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود ایران در آیین افتتاح هفتمین نمایشگاه نهاده های کشاورزی تهران که 17 دی ماه در مجتمع نمایشگاهی بوستان گفتگو با شعار دانش جهانی برای کشاورزی ایران شروع بکار کرده است. گفت: در حال حاضر چهار میلیون و نیم کشاورز داریم که حدود 20 میلیون خانوار را پوشش میدهند. یعنی یک چهارم جمعیت ایران. پس میتوان گفت کشاورزان ما بزرگترین تولیدکنندگان قوت مردم و تامین کنندگان غذا هستند. وظیفه ما و دولتمردان بر این است که بهترین نهادههای کشاورزی را در اختیار آنان قرار بدهیم. کشاورزانی که با دریافت ارز، اولویت یک برای آفتکشها و ارز آزاد برای بذر و ارز اولویت یک برای قسمتی از کودهای دولتی و ارز نیما برای مابقی کودها نهاده های خود را تامین میکنند.
وی با بیان اینکه با توجه به اینکه چندین برابر ارزی که برای واردات و تامین این نهاده ها بکار میرود برگشت ارز از تولید و صادرات محصولات کشاورزی است نتیجه گرفت: لذا میتوان به جرات گفت که کشاورزان ما کمکی برای تامین مالی کشور هستند و در همین راستا باید برای کشاورزانمان و برای تامین غذایی به مسیر دانش جهانی حرکت کرد.
حسینی گفت: در مورد خرید بذرهای کشاورزان آمار نشان میدهد کشاورز برای بذر خوب و هیبرید با ارز آزاد خرید میکند چون اعتقاد دارد این بذر کیفیت خوبی دارد و برای او سود خواهد داشت. در مورد آفتکشها همانطور که دیدیم آفت کشهای اروپایی و نسل جدید وارد کشور میشود و کشاورز به راحتی بهای خرید آن را میپردازد. در مورد کود نیز در تمام گلخانههای ما و در تمام تولیدات اصلی کشاورز آماده خرید این کودها با ارز نیمایی است.
وی در تشریح دلیل این امر افزود: چون از این نهادههای خوب استفاده می برد و تولیدات او به راحتی در بازار فروش میرود.
رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود ایران در مورد راهکارهای پیشنهادی اش جهت خروج از این وضعیت اظهار کرد: اعتقاد ما بر این است که دولت باید یارانه و هر امکاناتی که در مورد نهاده ها دارد در اختیار کشاورز قرار بدهند و کشاورز خود حق انتخاب داشته باشد. اما ما واردکنندگان و تامین کنندگان سم و بذر و کود به مشکلات زیادی برخورد می کنیم که می بایست توسط مسئولین محترم برطرف شود.
وی اولین مشکل را در این شرایط برگشت ارز عنوان کرد که به گفته او با وجود چندبرابر بودن برگشت ارز مورد نظر وجود ندارد. و با ارز ریال روبرو شده ایم و 15 تا 17 درصد تبدیل ارز میپردازیم.
حسینی اضافه کرد: سازمان حمایت با توجه به قوانینی که از سالهای قبل در مورد قیمتگذاری دارد واردکنندگان کود و سم و بذر را همچون واردکنندگان شکلات و لوازم آرایش میبیند. مشکل ما این است که 12 تا 15 درصدی که برای منافع در نظر گرفته شده است با پرداخت مالیات و سایر عوارض برای هیچ بازرگانی صرف ندارد. یعنی منافع خواباندن پول در بانکها برای بازرگانان بیشتر است.
این فعال باسابقه حوزه بازرگانی نهاده های کشاورزی خاطرنشان کرد:" اعتراض ما بر این است که قسمت کار فنی در حسابها نمیآید و کارشناسان و آزمایشهای مزرعه و ثبت این سموم و کودها و کارهای فنی و سمینار ها دیده نمیشود. این یکی از بزرگترین معضلات است. به یاد دارم زمانی که در سازمان حمایت حضور داشتم، جناب تابش اعلام کردند که جناب مهندس کشاورز برابر با تقاضای ما درصدی را دیده اند و عمل نشده است."
وی افزود: در مورد گمرک همانطور که اطلاع دارید تمام مبنای حساب و قیمتها برابر با سال 95 است. در صورتی که ما با توجه به تحریمها و با توجه به اینکه مجبوریم از کشورهایی جنسهایی را بیاوریم که هزینه هایی را در بر بگیرد، این مخارج دیده نمیشود.
حسینی با بیان اینکه به طور نمونه در طول چند ماهه گذشته با "بیشورود"های شرکتهای وارد کننده روبرو بودیم افزود: اگر به طور میانگین 20% دیده شوند و بعد می باید آنها را تامین کنیم معادل 100% قیمت ارز 4200 یا ارز مرجع است که باید برای "بیشورودها" اضافه پرداخت کنیم. بیشتر پروندهها امروز درگیر این بیش وود های گمرکی است.
وی ادامه داد: همانطور که مطلع هستید چرخش مالی کود و سم یک دوره در سال است یعنی یک تاجر اگر تمام سرمایه خود را در این کار بگذارد و بخواهد بنا بر قانون سازمان حمایت 15% ببرد، درآمد او از سود سپرده بانکی کمتر است.
رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود ایران تصریح کرد: ما بحرانهای زیادی داریم. سرمازدگی و آفاتی با جبران سخت و کمبود آب و... و مجموع همه اینها باعث صدمه دیدن تجار وارد کننده است. این موضوع در هیچ کجا دیده نمیشود و از دید دولت و سازمان حمایت مخفی میماند. ما برای دور زدن تحریمها مجبور به واردات کالا از طریق کشورهای ثالث هستیم و این کشورهای ثالث برای خود قوانینی دارند و مجبوریم درصدی اضافه از قیمت خریداری شده بپردازیم.
حسینی با شااره به وجود مشکل خواب سرمایه و دیده نشدن این هزینه در کار تامین کنندگان نهادهها گفت: ما سالهای گذشته با داشتن پروفرمهای مدت دار کالا را با مدت میخریدیم و هم فرصت بود تا کشاورز ما استفاده ببرد و هم خود ما ولی امروز اتفاقی که افتاده باز کردن ال سی است. یعنی پول را بدهیم و ال سی باز شود و شرکت مربوطه تولید کند و این کالا بعد از سه چهار ماه حمل شود و وارد کشور بشود این تمام توان بازرگان را میگیرد و قدرت سرمایهگذاری بازرگان پایین میآید.
وی با بیان اینکه گاهی در زمان خرید کالا از کمپانی مربوطه وقتی امکان تحویل ارز برای ما مهیا نیست و تجار باید پول را در کشور مربوطه با ارز آزاد تهیه کنند: تصریح کرد: در این شرایط فارغ از اینکه محقق بشود یا نشود تامین کننده نهاده باید منتظر شود تا در بانک ما ال سی باز بشود و ارز تامین شود و پول برسد و این برای ما یعنی 5 تا 6 ماه انتظار که سرمایه گذاری سه برابر مینیمم برای مدتی پنج ماهه است.
حسینی با بیان اینکه وقتی به سازمان حمایت مراجعه میکنیم متوجه میشویم این سازمان خواب سرمایه ما را قبول ندارد گفت: بعضا کالاهای ما در بخش کشاورزی به مشکلاتی برخورد میکند که ناشی از نداشتن سموم خوب و یا کودهایی است که عناصر سنگین دارد. در مجموع واردات سم و کود چه در مورد آفتکش و سم 15 درصد قدرالسهم واردکننده است و 10 درصد با سمومی که مقرون به صرفه نیست تامین میشود و میآید یعنی 25 درصد خواهد بود. در مورد کود نیز در کودهای اولویت یک زیر 7 تا 8 درصد به بخش خصوصی برخورد میکند و مابقی شرکتهای دولتی واردکننده است. در مودر کودها امپیکا و کودهای چند عناصر کلا با ارز نیمایی کار کمی شود.
وی از مسئولین خواست اگر میخواهند برابر با دانش جهانی برای کشاورزی ایران حرکت شود باید بهترین نهادهها را تامین کرد. حسینی تاکید کرد: در واقع رونق تولید آن نیست که در کشور ما پراید داریم. من به یاد دارم تولید خودرو در ایران با شورلت ایران شروع شد و امروز بعد از چندین سال بخاطر رونق تولید، پراید تولید خودروی ما است. به همین منظور باید بهترینها را برای کشاورزی کشور تهیه و در اختیار این بخش قرار بدهیم.